Kek Sarang Semut
1/2 - RM10 / 1 Buku RM18
Bahan-bahan ( 5-8 org makan )
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula pasir
- 4 biji telur
- 1 cawan air
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1 1/2 sudu makan butter
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- Sedikit esen ros
Cara-cara
- Panaskan gula dan kacau sehingga gula hangus.
- Perlahankan api, masukkan air sedikit demi sedikit. DIINGATKAN : Perlu berhati-hati sbb takut gula panas terkena tangan.
- Masukkan butter. Biarkan mendidih. Kemudian biar ia nya sejuk.
- Dalam bekas yg lain, pecahkan telur dan pukul hingga kembang.
- Masukkan susu.. diikuti dengan tepung dan soda bikarbonat.. Dipukul hingga sebati.
- Kemudian barulah dimasukkan gula yg dihanguskan tadi.
- Pukul hingga rata.
- Masukkan sedikit esen ros. Kacau.
- Perap adunan 3-4 jam (bertutup) supaya kek ni bile masak, nampak berlubang2 cantik.
- Kukus selama 1 1/4 jam atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment