Kek Coklat
1/2kg - RM15 / 1kg RM28
Bahan-bahan ( 18 cm )
- * 150g coklat
- * 50g mentega
- * 50cc susu segar
- 3 biji telur
- 50g tepung
- 10g serbuk koko
- 1 sudu kecil baking powder
- 40g gula aising
- Secubit garam
Cara-cara
- Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko
- Campur semua bahan * . Cairkan di atas api yang kecil. Bila mentega dah cair, padamkan api.
- Panaskan oven ke 140 degree
- Asingkan telur kuning dan putih.
- Masukkan secubit garam dalam telur putih. Pukul sehingga berbuih. Bila dah berbuih, masukkan gula sikit demi sikit. Pukul lagi sehingga telur gebu
- Dalam mangkuk lain pukul pula telur kuning sehingga jadi macam mayonis. Kemudian masukkan cairan coklat tadi. Pukul lagi sehingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kacau sehingga sebati.
- Masuk pula telur putih sedikit dan dikacau. Ulang sampai habis.
- Bakar selama 45 minit.
- Selepas 30 minit dibakar, tutup permukaan kek dengan aluminium foil untuk mengelak permukaan kek daripada hangus.
- Untuk hiasan bolehlah ditabur dengan gula aising
No comments:
Post a Comment