Biskut Gajus
50pcs - RM20 / 100pcs - RM36
Bahan-bahan ( 150 kpg atau lebih mengikut acuan. )
- 225 g mentega - lembut
- 140 g gula icing - ayak
- 1 biji kuning telur
- 140 g gajus - panggang dan kisar halus
- 380 g tepung gandum - ayak
- 1 sk baking powder
- 1 sk emplex atau lacinta (jika tk ada tk apa)
- 1 sk serbuk vanilli/esen vanilla
- secukup kuning telur - utk sapu
- secukup kacang gajus panggang - belah dua, utk hiasan
Cara-cara
- Mentega dan gula dikacau hingga sebati dan masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga rata.Masukkan pula vanilli,emplex,baking powder,gajus kisar dan kacau sebati lagi.
- Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan boleh dibentukkan.Ambil sedikit doh dan bentukkan seperti buah gajus,hias dgn 1 biji kacang gajus sebagai tangkainya.Susun atas dulang pembakar dan sapu kuning telur di atasnya.
- Doh juga boleh dicanai dan diterap ikut acuan yg digemari,sapu kuning telur dan hias dgn kcg gajus.
- Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga kekuningan.
- Sejukkan biskut di atas redai dan simpan dlm bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment